Bilindiği üzere, Cemil Meriç dergi için, "Hür tefekkürün kalesi" der ve ekler, "Genç düşünce dergilerde kanat çırpar."
1967 yılında kurulan derneğimizin de böyle bir dergi yayınlamasını, hür tefekkürün, genç düşüncenin kanat çırpacağı bir mahfil oluşturmasını ihtiyaç olarak gördük. Şimdiye kadar, Sivas’ta pek çok dergi çıkmıştı, fakat bunlar uzun soluklu ve kalıcı olamamışlardı. Üstelik bu yayınlar, Sivaslı’nın tamamına ulaşabilme şansını da yakalayamışlardı. Altıncı Şehir, bütün Sivaslı’lara ulaşma, onlarla buluşma iddiasını taşıyor. Dergimiz, Sivas’ı bütünüyle kucaklama arzu ve istidadındadır. Altıncı Şehir, bir şehir dergisi; özelde Sivas’ın olacağı, fakat Sivas’tan hareketle diğer Anadolu şehirlerinin de "yer" bulabileceği bir çizgisi olacaktır. Bizim iddiamız, Sivas, Anadolu’nun özü ve özetidir... Hal böyle olunca, diğer şehirler, Altıncı Şehir’de kendilerini de bulabileceklerdir.
Dernek olarak bir dergi çıkarmaya niyet ettiğimizde, dergiye ne isim konacağı gündeme geldi. Doğrusu fazla bir düşünme ve arayış içine girmeden, "ALTINCI ŞEHİR" ismi, ortak bir kanaat olarak belirdi ve kabul edildi. Malum olduğu gibi, altıncı Şehir, Üstat A. Turan Alkan’ın Sivas’ı anlattığı kitabın adı. Kendisi de bu ismi Tanpınar’ın Beş Şehir kitabından mülhem olarak kitabına, vermiştir; "altıncı" olmanın dayandığı temel espri budur. Dolayısıyla dergimizin isim babası da üstat Turan Alkan’dır. Bu sebeple, Altıncı Şehir ismini kullanmamıza müsaade ettiklerinden ötürü, kendilerine aleni teşekkür ediyoruz. Yukarıda belirttiğimiz gibi, bizce Sivas, Anadolu’nun özü ve özetidir. Bu pek çok bakımdan böyledir. Anadolu’daki Türk kültürünün ve folklorunun âdeta merkezi mesabesindedir. Bulunduğu coğrafi konum da bu hususu, tabiî olarak ortaya koyar. Çünkü o, Anadolu’nun tam kalbidir. Dergimiz, işte bu engin zenginliği işleyip, ortaya çıkarmak düşüncesindedir.
Derneğimizin merkezi Ankara’da olduğundan, dergimiz de Ankara merkezli olacaktır. Bütün Sivaslı’lar dergimizin tabiî üyesidir. Dergimiz yalnız Sivas’taki Sivaslı’ların değil, Sivas dışında büyük şehirlerde yaşayan hemşehrilerimizin de sesi ve sığınağı olacaktır.
Büyük şehirlerde yalnızlık duygusuna düştüğümüz, kökünden sökülmüş bir ağaç psikolojisine kapıldığımız, hız ve kargaşanın içinde kaybolduğumuz, dostlardan, akrabalardan koptuğumuz bir vakıadır. Altıncı Şehir, bu acı vakıa karşısında, olumsuz gördüklerimizi olumluya çevirmenin biricik mahfili olacaktır. Orada kendimizin yalnız olmadığını, kökümüzden sökülmediğimizi, kalabalıklar içinde kaybolmadığımızı, eşten-dosttan kopmadığımızı görecek ve hissedeceğiz.
Bu dergi, bizim birbirimize göndereceğimiz sıcacık bir selâm, kalpten bir merhaba olacaktır. Böyle sıcak bir selâma, kalpten bir merhabaya ihtiyacınız yok mu?
İletişim çağında yaşıyoruz, fakat biz Sivaslı’ların kendi aralarında iletişimi kopuk. Altıncı Şehir, bu kopuk iletişimi kuracak... Sizin de bir Sivaslı olarak iletecek "bir şeyiniz" yok mu?
Doğduğumuz yerleri, kalbimizin bir köşesinde "daüssıla" olarak taşırız. Bir türküsünü duyduğumuzda içimiz titrer, gözlerimiz yaşarır. Altıncı Şehir, bizlerdeki bu Sivas daüssılasını, hasretini dindirecek pınar olacak... Bu pınardan sizler de içmez misiniz?
Cevaplarınız "evet" ise, siz de "bizdensiniz hemşehrim". O halde, Altıncı Şehir’e sahip çıkın. Görüş ve düşüncelerinizi, istek ve tenkitlerinizi lütfen bize iletiniz.
Eli kalem tutan, yazan, araştıran bütün hemşehrilerimizi göreve çağırıyoruz. Sivas’la ilgili yazı, şiir, fotoğraf ve araştırmalarınızı bize gönderin.
Dergimiz Sivas’a ve Sivaslı’ya yakışır kalitede olacaktır. Elinize aldığınızda, gururla çevrenize göstereceğiniz "yüz akı" bir dergi vaadediyoruz. Sivas ve Sivaslı buna layıktır, çünkü Sivas "Sultan Şehir"dir...
Dergimizin yaşaması için, Altıncı Şehir’i okuyalım, okutalım ve abone olalım, unutmayınız ki, siz sahip çıkarsanız, bu dergi yaşayacaktır, uzun ömürlü olacaktır.
Şimdilik üç aylık bir periyotla çıkacak dergimizin, bir dahaki sayısında buluşmak dileğiyle sizi, dergimizle başbaşa bırakıyoruz.
Hoşçakalın.