Bir Büyük Virtüöz: Talip Özkan

Bu Derginin Diğer Makaleleri

Anonim ; "Bir Büyük Virtüöz: Talip Özkan"; Halkbilimi (ODTÜ-Türk Halk Bilimi Topluluğu) (2. Seri) [*]; 1999; Sayı: 9-10; Sayfa: 30

Bu biyografiyi Sayın Talip Özkan’ın bize göndermiş olduğu kendisini tanıtan mektup ışığında hazırladık. Şu an Fransa’da yaşadığı için kendisine ulaşmak oldukça güçtü. Bu güçlüğü aşmamızı sağlayan Fethiye Güzel Sanatlar Derneği Başkanı sayın İlhan Kurt’a ve aynı derneğin üyesi sayın Adnan Önder ’e çok teşekkür ederiz.

 

Geçmişten günümüze kadar Anadolu’da pek çok insan bağlamayla ilgilenmiştir. Bu ilgiyi virtüoziteye taşıyanlardan biri, belki de en önemlisi Talip Özkan’dır. Fakat sayın Özkan uzun zamandan beri Fransa’da yaşadığı dolayısıyla günümüzün piyasasından uzak kaldığı için ancak halk müziği ile yakından ilgilenen insanlarca tanınır. Bu yazıyı Talip Özkan’ı daha çok insana tanıtabilmek için hazırladık

 

2 Ağustos 1939'da Denizli’de doğan Talip Özkan, Denizli’ye bağlı Acıpayam ilçesinde ilk ve orta eğitimini tamamladı. Enstrüman çalmaya 5-6 yaşlarında mızıka ile başlayan Özkan, 7-8 yaşlarındayken saz çalmaya başladı. Ailesinin ve Acıpayam halkı ileri gelenlerinin inanılmaz teşvikleriyle o zamanın koşulları ölçüsünde saz sanatında ilerlemeye başladı. Denizli’de lise eğitimini tamamladı ve 1957-58 yıllarında Ankara Radyosu sınavını kazanarak Muzaffer Sarısözen'in yönetiminde "Yurttan Sesler" isimli radyo korosunda çalışmaya başladı. Korist ve solist olarak (çalıp söyleme) görev yaptı. Büyük etnomüzikolog Muzaffer Sarısözen’in öğrencisi olan Özkan, aynı zamanda Mesut Cemil gibi hocaların teşvik ve alakalarına mazhar oldu; Ankara Radyosu’na girdiği zaman. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Fransız Filolojisi bölümünde eğitimini sürdürdü, fakat 1960 ihtilali nedeniyle bölümünü bitiremeyip İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü’ne naklini yaptırdı. İstanbul Radyosu’nda uzun süre korist ve solist olarak görev yaptı ve daha sonra askere gitti. En son İzmir Radyosu’nda çalıştı. Bu radyodaki görevleri içinde yine korist, solist, profesör, koro şefi ve derlemecilik vardı. Meslek yaşamının her aşamasında derleme faaliyetlerine büyük önem veren Talip Özkan, Türkiye’nin birkaç kenti hariç hemen her kentin ilçe ve köylerinden türküler derledi. Bağlamada kendine özgü üslup ve icrasıyla bir ekol oluşturan Özkan’ın bağlama çalışındaki tarama tezeneli icra ve seri parmak hareketleri en belirgin özellikleridir. Aynı zamanda sesini de çok iyi kullanabilmektedir.

 

1976-77 yıllarında Fransa’ya yerleşen Özkan, çalışmalarını burada sürdürdü. Türk ulusal çalgısı olan sazı dünyaya tanıtmak şerefine nail oldu. Dünya radyo, televizyon ve sahnelerinde açıklamalı konserler, konferanslar ve seminerler verdi. Fransa, İrlanda, Amerika ve Yunanistan’da plak ve kasetler yaptı. Sorbon Üniversitesinde müzikoloji ve Paris 8.Üniversitesi’nde etnomüzikoloji doktorası yaptı. Doktora tezi Türk Müziği ritim ve ezgisel yapısı üzerine oldu. Halen Paris’te araştırmacı, profesör, ve müzisyen olarak çalışmaktadır. Bugüne kadar Fransa, İngiltere, Hollanda, Belçika, İsviçre, İtalya, İspanya, Almanya, Yunanistan, Cezayir, Tunus, Fas, İrlanda, Finlandiya, ve İsveç’te birçok defa konser vermiş ve festivallere katılmıştır.







Arama

Bizi Destekleyenler

.